Viime perjantaina oli surun päivä ja sureminen jatkuu edelleen. Käytin vanhat kissarouvani eläinlääkärillä ja tarkoituksena oli ottaa verikokeita. Käynti päättyi rakkaiden kissojeni lopetukseen. Päätös oli raskas, mutta ainoa epäitsekäs vaihtoehto, koska kissani olivat vanhoja ja sairaita molemmat. He elivät yhdessä ja saivat lähteä yhdessä ja heidät tuhkataan ja laitetaan samaan uurnaan yhdessä.
Pidämme suuremmat eläinten hautajaiset, kun rakkaiden kissojeni tuhkat saapuvat. Samalla laskemme maahan entisten koirien tuhkat ja karvatupsut. Floristilta pyydän kukkavihkot ja seppeleet vanhojen perheenjäseniemme haudalle.
Tyhjyys jäi taloon. Eläimet vievät oman tilansa ja ovat aina läsnä. Edelleen tuntuu, että kissat olisivat täällä.
Pienet mieheni ottivat kissojen kuoleman raskaasti. Nelivuotias lyhistyi kuultuaan uutisen ja pienempi parivuotias kantaa pientä lelukissailvestä ympäriinsä mukanaan. Molemmat ovat kertoneet, että kissoja on ikävä. Puhuminen auttaa surussa ja halaaminen. Pienet poikani syntyivät ja kasvoivat kissojen ympäröimänä ja siksi kissojen kuolema ottaa heille niin koville. Jonain päivänä aika parantaa haavat.

Eläinlääkärillä oli pikkukissa, joka jäi mieleeni. Tuttu eläintenhoitaja piteli sylissään musta-valkoista pikkukissaa, joka oli luukutettu ulkoa. Sen toinen silmä vaatii leikkauksen ja se oli täynnä sähisevää luonnetta. Se oli ollut täynnä matoja, mutta ne oli saatu häädettyä pois. Eläintenhoitaja vinkkasi, että tässä olisi sinulle uusi pelastettava kissa.. Edelliset kissanikin ovat "pelastettuja". Minulla on nyt mietintämyssy päässä ja mietin otanko kissan itselleni. Hyvä kisu ja ystävä siitä tulisi, sen tiedän.. Eläintenhoitaja kertoi, että tämä kesä on ollut oikea kissavuosi, jossa moni kissa on lopetettu. Ihmiset ovat ottaneet kesäkissoja tai päästäneet leikkauttamattomat kissansa ulos ja tuloksena on ollut paljon hylättyjä kissoja ja kissanpentuja. Niitä on joutunut lopettamaan paljon ja harva pelastuu. Kaikki on ihmisten syytä.

Suurena lohtuna kissojen kuoleman jälkeen on ollut mieheni ja ulkolinnut. Olen urakalla ruokkinut ulkolintuja ja jatkan ruokintaa talven yli. Minulla roikkuu omenapuissa talipalloja ja lintulauta. Maahan vein tänään astian, jonka täytin siemenseoksella, koska todella upea närhi käy ruokailemassa myös ruokintapaikalla. Nyt sekin saa mahansa täyteen eikä sen tarvitse tyytyä pikkulinnuilta tippuneisiin sattumiin. Lintulaudalla käy tällä hetkellä hömötiaisia, sinitiaisia, talitiaisia, kuusitiainen, vihervarpusia ja varpusia sekä närhi. Toivottavasti vielä lisää lajikkeita saapuu ruokailemaan metsän siimeksestä. Lintuja on ihanaa ja rauhoittavaa katsella ja tällä hetkellä niillä on surua lieventävä vaikutus. Hyvä niin.